Αξίζει να δείτε στη Χαλκίδα

scroll

Η μυστηριώδης παλίρροια με τα «τρελά» νερά

Με το πέρασμά σας στην Εύβοια, κάτω από την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας θα δείτε κάτι που μόνο εδώ συμβαίνει: κάθε έξι ώρες τα νερά φουσκώνουν, αναδεύονται και το ρεύμα αλλάζει κατεύθυνση. Το «τρελό» αυτό παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο οφείλεται στην έλξη που ασκεί η Σελήνη, αλλά και στη διαφορά στάθμης μεταξύ νότιου και βόρειου Ευβοϊκού. Δίπλα, η νέα γέφυρα -από το 1993- αποτελεί φαινόμενο τεχνολογίας: μια κρεμαστή-καλωδιωτή γέφυρα μήκους 694,5μ., από τα οποία τα 215 αιωρούνται σε ύψος 35,5 μέτρων. Όσο επιβλητική και αν είναι, η παλιά γέφυρα ακόμη διατηρεί την αίγλη της, καθώς είναι το σήμα κατατεθέν της Χαλκίδας, ένα κομβικό σημείο που οδηγεί κατευθείαν στην καρδιά της κοινωνικής της ζωής.

Φρέσκο ψάρι στην παραλία

Για φρέσκο ψάρι, καφέ, ποτό ή απλώς για μία μεγάλη χαλαρή βόλτα, η παραλία της Χαλκίδας, γεμάτη ζωή, σας καλεί να περπατήσετε στις προκυμαίες δίπλα σε ψαράδες και μικροπωλητές, σε πλανόδιους καλλιτέχνες, σε παρέες που γελούν. Ο δρόμος γεμάτος ταβέρνες, η καθεμία με το δικό της στιλ. Διαλέξτε ποια σας αρέσει και απολαύστε φρεσκότατους θαλασσινούς μεζέδες. Το βράδυ, η παραλία φωτίζει τη θάλασσα με τη λάμψη της: κέφι, μουσική και ποτά σε όμορφα μπαρ με ωραίο «κλίμα».

Το Κάστρο του Καράμπαμπα με θέα στον Ευβοϊκό

Ώρα για βόλτα στο ένα από τα δύο κάστρα που φρουρούσαν την Χαλκίδα μέχρι τον 19ο αι., το μόνο που σώζεται ακόμη. Είναι το κάστρο της Κανήθου ή αλλιώς του Καράμπαμπα, στον κατάφυτο λόφο της Φούρκας, ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της περιοχής. Ολοκληρώθηκε το 1684 και εμπόδισε τον Φραγκίσκο Μοροζίνι να κατακτήσει τη Χαλκίδα στη διάρκεια του ενετοτουρκικού πολέμου. Σήμερα, οι τρεις προμαχώνες του δεν φρουρούν πια την πόλη. Οι επάλξεις του όμως, προσφέρουν το καλύτερο σημείο, για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς τον κόλπο.

Δίρφυς Εύβοιας

Mαγευτικός προορισμός μόλις 90 λεπτά από την Αθήνα. Σημαντικότερα χωριά είναι η Στενή Δίρφυος και οι Στρόπωνες Εύβοιας. Απολαύστε σπάνια φυσική ομορφιά, τρεχούμενα νερά, πανδαισία γαστρονομικών επιλογών και πολλές υπαίθριες δραστηριότητες.

Πηγή: https://www.discovergreece.com/